۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۰:۲۹
چهارشنبه ۲۲ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۰
کد خبر: ۹۹۵۳۵

اگر روزی دریای خزر خشک شود، چه می‌شود؟ 

اگر روزی دریای خزر خشک شود، چه می‌شود؟ 
رژیم حقوقی دریای خزر به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات اطلاق می‌شود که بر اساس توافقات میان کشورهای ساحلی، نحوه استفاده و بهره‌برداری از این دریا و منابع آن را تعیین می‌کند.

 هم‌میهن نوشت: دریای کاسپین که با ایجاد یک خط ساحلی در سه استان شمالی چهره شمال ایران را دگرگون کرده، حالا چند سالی است که برای خودش یک روز دارد؛ روز دریای خزر. در سال ۱۳۸۲.۵کشور ساحلی پیرامون خزر، کنوانسیون منطقه‌ای حفاظت از محیط‌زیست دریای خزر موسوم به کنوانسیون تهران را امضا کردند و در ۱۲ آگوست ۲۰۰۶ برابر با ۲۱ مرداد ۱۳۸۵ متعهد شدند تا مفاد این معاهده را رعایت کنند. 

این روز را به‌عنوان یک واقعه مهم زیست‌محیطی جشن گرفتند. روزنامه شهرداری به این بهانه در تلویزیون اینترنتی خود به این پهنه آبی پرداخت. پروین فرشچی، معاون اسبق محیط‌زیست دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست در بخشی از این برنامه به سؤالاتی درباره خزر پاسخ داد که در ادامه می‌خوانید. 

سهم ایران از دریای کاسپین چقدر است؟ 

قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی دریای کاسپین بین ایران و شوروی تقسیم نشده و فقط در بهره‌برداری و تردد دریایی مشارکت صورت گرفته بود. بعد از فروپاشی شوروی ۳کشور قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان اضافه می‌شوند. 

شاید به همین دلیل باشد که همه تصور می‌کنند قبلا سهم ایران ۵۰درصد و حالا ۲۰درصد است. اما این اشتباه است. درحال حاضر ایران ۱۵مایل آب فراسرزمینی و در ادامه ۱۰مایل محدوده ماهیگیری دارد و بعد از آن منطقه مشترک است که حاکمیت آن به توافقنامه‌های بعدی موکول شده است. 

دو گونه انحصاری، اما در معرض خطر

دریای کاسپین به‌دلیل نیمه‌شور بودن کوسه ندارد؛ به‌طور کلی تنوع زیستی دریای خزر به‌دلیل بسته بودن کم است، اما در همین تنوع کم ۲گونه انحصاری ارزشمند در کاسپین زندگی می‌کنند یعنی ماهی خاویاری و فوک خزری. ۵گونه ماهی خاویاری در دریای خزر زندگی می‌کنند که هر ۵گونه در معرض انقراض هستند. جمعیت ماهی‌های خاویاری خزر در دهه ۹۰میلادی ۳هزار تن بود که درسال ۲۰۱۳به ۲۵۰ تن رسید. جمعیت فوک خزری هم در دهه ۹۰میلادی یک میلیون بود که در ۲۰۱۳ به ۱۰۰و حالا به کمتر از این میزان رسیده است. 

آلودگی در سواحل ایران بیشتر است؟ 

بستگی دارد دریای کاسپین را با کجا مقایسه می‌کنید؟ اگر با مواردمشابه مقایسه می‌کنید بله آلوده است. اما اینکه مردم فکر می‌کنند بیشتر درسواحل ایران آلوده است به‌خاطر جریان امواج برخلاف عقربه‌های ساعت است. در جنوب عمق دریا زیاد است و بنابراین آلودگی ماندگار می‌شود. اینکه از جاهای دیگر آلوده‌تر است را تأیید نمی‌کنم. ما در این دریا در نتیجه پسماند و فعالیت‌های نفتی کانون‌های آلودگی داریم. 

اگر روزی خزر خشک شود، چه می‌شود؟ 

تا سال ۲۱۰۰ با همین روالی که در حال حاضر از پسروی آب وجود دارد، احتمال می‌رود که ۹تا ۱۸متر سطح آب دریای خزر کاهش پیداکند. در این شرایط ما ۲۴تا ۳۴درصد مساحت دریا را از دست می‌دهیم و در نتیجه آن زیرساخت‌ها از بین می‌رود، کشاورزی تمام می‌شود، تالاب‌های منطقه خشک می‌شود و از دست دادن کاسپین یک فاجعه است. این را نه به‌خاطر عشق به این دریا می‌گویم بلکه درصورت خشکی با ریزگردهای زیاد مواجه می‌شویم و از نظر اقتصادی ضربه زیادی می‌خوریم. 

رژیم حقوقی دریای خزر به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات اطلاق می‌شود که بر اساس توافقات میان کشورهای ساحلی، نحوه استفاده و بهره‌برداری از این دریا و منابع آن را تعیین می‌کند. این رژیم حقوقی از سال‌های گذشته موضوع مذاکرات و توافقات مختلفی بوده و در نهایت در سال ۱۳۹۷ با امضای «کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر» در آکتائو قزاقستان به شکل جدیدی تدوین شد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
پیشنهاد سردبیر
زندگی